Waarom ondernemingsraden vastlopen – en wat je eraan doet

Waarom lopen zoveel ondernemingsraden vast, terwijl de motivatie groot is? Ontdek de vier meest voorkomende valkuilen én krijg concrete tips om als ondernemingsraad weer regie, richting en resultaat te pakken.
Waarom ondernemingsraden vastlopen

Waarom ondernemingsraden vastlopen: 4 veelvoorkomende knelpunten

In de praktijk zie ik bij veel ondernemingsraden vier hardnekkige knelpunten terugkomen. Herken jij er één (of meer)?

 

1. Lage betrokkenheid van collega’s

Een OR-lid zei laatst in een training: We doen zoveel, maar niemand weet het.”
Herkenbaar? Je collega’s weten niet goed wat jullie doen of zien de ondernemingsraad als iets vaags. Er komt nauwelijks input, en bij de achterban leeft het idee: “Dat is iets van anderen.”

Waarom gebeurt dit?
Omdat de communicatie vaak reactief is in plaats van proactief. Veel ondernemingsraden vergeten zichtbaar te maken welke impact ze maken.

Wat kun je doen?
Begin klein. Plaats maandelijks een korte update op intranet of tijdens werkoverleggen. Deel successen, stel één gerichte vraag aan de achterban, en koppel altijd terug.

 

2. Te veel op de stoel van de bestuurder

Een ondernemingsraad wil meedenken en meewerken – logisch. Maar soms zó graag, dat het belang van onafhankelijkheid naar de achtergrond verdwijnt. Kritisch meedenken verandert dan in klakkeloos meedoen.

Waarom gebeurt dit?
Omdat ondernemingsraden hun rol als gesprekspartner verwarren met die van mede-beslisser. En omdat het ongemakkelijk voelt om ergens tegenin te gaan.

Wat kun je doen?
Stel tijdens overleg intern de vraag: “Dient dit het belang van onze collega’s – of het belang van het management?”
En maak van tevoren een korte standpuntbepaling: waar liggen onze grenzen?

 

3. Gebrek aan kennis of training

Een adviesaanvraag? Artikel 24-overleg? Rechten bij reorganisatie? Veel ondernemingsraden weten dat het ergens in de WOR staat, maar niet precies hoe het zit – laat staan wat je ermee kunt.

Waarom gebeurt dit?
Omdat het OR-werk vaak ‘erbij’ komt. Zonder goede start, zonder opleiding, en met de gedachte: “We zien wel.”

Wat kun je doen?
Plan elk jaar minimaal vijf scholingsdagen in. Stem deze af op jullie actuele situatie: bijvoorbeeld onderhandelen, strategisch overleg of achterbancommunicatie.

 

4. Geen duidelijke visie of koers

Je komt samen, bespreekt wat onderwerpen, reageert op signalen… Maar: waar willen jullie als ondernemingsraad eigenlijk naartoe? Wat zijn jullie prioriteiten?

Waarom gebeurt dit?
Omdat er geen gezamenlijk doel is afgesproken. Iedereen trekt aan zijn eigen touwtje en er is geen stevig werkplan.

Wat kun je doen?
Organiseer een werkplansessie. Bepaal samen: wat willen we dit jaar bereiken? Waar willen we meer invloed op uitoefenen? En wie neemt welke rol?


Lees hier meer over het maken van een werkplan en download een gratis template.

 

 

Van frustratie naar focus: bouw aan een sterke ondernemingsraad

Een ondernemingsraad die stevig staat, komt er niet vanzelf. Dat vraagt om richting, reflectie en ruimte om te leren. Door stil te staan bij wat werkt – en wat niet – zet je als raad kleine stappen die het verschil maken.

Misschien herken je één van de knelpunten uit deze blog. Misschien meerdere. Gebruik ze als uitnodiging om als OR het gesprek te voeren: Waar staan we nu? Waar willen we naartoe? En wat houdt ons nog tegen?

Elke stap die je zet – hoe klein ook – draagt bij aan meer scherpte, samenhang en slagkracht.

Deel dit bericht

Recente blogs